Tel: +385 (0)42 494 317                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  DokumentiDeset godina nakon prve izložbe kojom se predstavio lepoglavskoj publici, likovni umjetnik Mirko Bajsić ponovno izlaže u svom rodnom gradu. Naime, 15. srpnja u Lepoglavi je otvorena izložba likovnih djela Mirka Bajsića koja se do 5. kolovoza može razgledati u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca.

Opširnije...Velik je broj događanja koja su obilježila društveni život Grada Lepoglave u protekle dvije godine. Zahvaljujući tome što su ta događanja popraćena i filatelističkim aktivnostima ostao je neizbrisiv trag koji će na njih podsjećati i u budućnosti. Za to se pobrinuo predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković koji je u jednoj mapi, pod nazivom "Lepoglavska baština u filateliji" prikupio sve filatelističke materijale koji su pratili događanja održana u Gradu Lepoglavi u 2019. i 2020. godini. Mapa sadrži čak 170 stranica što dovoljno govori, istaknuo je autor, o tome koliko je vrijednih događanja organizirano u Gradu Lepoglavi u samo protekle dvije godine.

Opširnije...


Ove će godine, od 10. do 12. rujna, Međunarodni festival čipke u Lepoglavi doživjeti svoje jubilarno 25. izdanje. Pripreme za njegovo održavanje već traju. Tako je ovih dana, u okviru promotivnih aktivnosti, u Hotelu Trakošćan postavljena izložba "U susret 25. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi".
Na izložbi je predstavljen djelić eksponata iz bogate zbirke lepoglavskih čipaka i predmeta inspiriranih lepoglavskom čipkom koje će u narednih dva mjeseca moći razgledati gosti Hotela Trakošćan.

Opširnije...I ove će godine povodom nadolazećih uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Lepoglave prirediti izložbu Uskrs u našem kraju. Izložba će biti postavljena na dvije lokacije - u holu župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi te u holu Doma kulture gdje će građani, uz poštivanje epidemioloških mjera, od 30. ožujka do 11. travnja moći razgledati izložene radove na temu Uskrsa kojima se predstavljaju organizacije civilnog društva, školske ustanove i dječji vrtići te pojedinci s područja Grada Lepoglave.

Opširnije...


Podjelom nagrada najkreativnijima završeno je ovogodišnje izdanje Lepoglavskog fašnika. Za razliku od prijašnjih godina, zbog trenutne epidemiološke situacije i u skladu s epidemiološkim mjerama, nije bilo fašničke povorke centrom Lepoglave i fašničkog veselja na terasi restorana Ivančica već je Lepoglavski fašnik održan u virtualnom okruženju.
Sudjelovati u Lepoglavskom virtualnom fašniku mogli su svi zainteresirani. Dovoljno je bilo Turističkoj zajednici Grada Lepoglave poslati svoju fašničku fotgrafiju. Sve pristigle fotografije obajvaljene su na Facebook stranici gradske Turističke zajednice te su one fotografije odnosno fašničke kreacije koje su prikupile najviše lajkova, u kategoriji pojedinačnih i grupnih maski, nagrađene.

Opširnije...


Fašnik je dan kojem se posebno vesele djeca. S toga ne čudi da je upravo na taj dan u dječjim vrtićima na području Grada Lepoglave bilo itekako veselo. Vrtićki su mališani na trenutak postali likovi iz mašte, heroji iz crtanih filmova, princeze, vatrogasci, policajci,.... te su uz pjesmu i ples slavili fašnik u vrtićkom krugu kad već zbog trenutne epidemiološke situacije nisu mogli izaći na ulicu. Ove je godine izostao i Dječji fašnik u Lepoglavi tako da svoje fašničke kreacije nisu mogli pokazati sudjelujući u tradicionalnoj fašničkoj povorci. Da veselje vrtićkih mališana ipak bude potpuno pobrinula se Turistička zajednica Grada Lepoglave i Grad Lepoglava počastivši ukusnim fašničkim krafnama i balonima mališane u sva tri vrtića – Dječjem vrtiću Lepoglava u Lepoglavi, Područnom odjelu DV Lepoglava u Višnjici i Dječjem vrtiću Runolist u Žarovnici.

Opširnije...


Nakon 20 dana trajanja u Lepoglavi je zatvoren 24. Međunarodni festival čipke, jedinstven po tome što je po prvi puta održan u virtualnom obliku. Naime, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, 24. izdanje Međunarodnog festival čipke nije moglo biti održano na tradicionalan način već je ljepota lepoglavske čipke i čipkarsko umijeće lepoglavskih kao i čipkarica iz 12 inozemnih te devet hrvatskih čipkarskih centara predstavljeno u virtualnom svijetu koji su mnogi iskoristili kako bi uživali u razgledu postavljenih izložba. Gotovo tisuću posjetitelja virtualno je do sada prošetalo izložbenim prostorima pavlinskog samostana.

Opširnije...


U dosad nezabilježenim uvjetima 24 godina duge povijesti održavanja Međunarodnog festivala čipke, uvjetovanih epidemijom virusa COVID-19, u Lepoglavi je 11. rujna, uz pridržavanje epidemioloških mjera, otvoren 24. Međunarodni festival čipke. Upravo je epidemija virusa COVID-19 bila razlog da i samo održavanje festivala bude drugačije nego dosad. Naime, ovogodišnji se festival održava u virtualnom obliku.

Opširnije...


Već tradicionalno, održavanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi popraćeno je prigodnim poštanskim žigom i omotnicom. Ta će se tradicija nastaviti i ove godine, prigodom održavanja 24. Međunarodnog festivala čipke.
U petak, 11. rujna, na dan otvaranja Festivala, u poštanskom uredu u Lepoglavi dostupno će za zainteresirane biti 50-ak prigodnih omotnica koje se mogu ovjeriti i prigodnim žigom ovogodišnjeg, 24. po redu, Međunarodnog festivala čipke.
Prigodna omotnica i žig produkt su suradnje Turističke zajednice Grada Lepoglave, Varaždinskog kluba kolekcionara i Grada Lepoglave.


Unatoč epidemiološkoj situaciju izazvanoj virusom COVID-19 zbog koje su diljem Hrvatske i svijeta otkazane brojne manifestacije, Međunarodni festival čipke u Lepoglavi zadržat će svoj kontinuitet i biti održan i ove godine, ali u drugačijem izdanju. Naime, ovogodišnje, 24. izdanje, Međunarodnog festivala čipke održat će se u virtualnom obliku, a bit će otvoreno ovog petka, 11. rujna. To je na konferenciji za medije potvrdio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuvši pri tom da je Međunarodni festival čipke centralna gradska manifestacija koja predstavlja izuzetnu vrednotu lepoglavskog kraja zahvaljujući kojoj se Lepoglava nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine te zbog toga zaslužuje da i u ovim vremenima bude predstavljena svijetu.

Opširnije...