Tel: +385 (0)42 494 317                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Dokumenti

 Znamenitosti na području grada Lepoglave.

  Ravna gora

Ravna gora je najsjevernija planina Hrvatskog zagorja visoka 686 metara. Pruža se u smjeru jugozapad-sjeveroistok. Bogata je raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom, a posebnom je čini i špilja pogodna za planinarske izlete zbog kraških zanimljivosti. Planinarsko društvo ''Pusti duh'' brine se za redovito održavanja planinarskih staza, te svake godine ovdje organizira nekoliko manifestacija. Uz obilje sportskih aktivnosti, na Ravnoj Gori nalaze se dva planinarska doma gdje se gosti mogu osvježiti, okrijepiti i prenoćiti.

Planinarski dom „Pusti duh“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 20 ležajeva (5 spavaćih soba), dnevnim boravkom, kuhinjom i sanitarnim čvorom. Prostrano dvorište pogodno je za različite igre. Opskrbljen je pićima, a hranom prema dogovoru.
Dom je u sezoni (1.3. do 30.10) otvoren nedjeljom, a u subotu uz najavu. Izvan sezone (01.11. do 28.2.) otvara se po dogovoru za grupe. Domom upravlja Planinarsko društvo „Pusti duh“ Lepoglava, a opskrbnik doma je Damir Kužir.

Informacije:
Planinarski dom "Pusti duh"
Opskrbnik doma: Damir Kužir
Tel. +385 (0)42 791 803
Mob. +385 (0)98 806 370

Planinarski dom ''Filićev dom'

Planinarski dom „Filićev dom“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 70 ležajeva u 16 soba. U sklopu doma nalazi se restoran koji služi kao dnevni boravak, te kuhinja i toalet. Vanjska terasa je natkrivena i ima kapacitet od 60 sjedećih mjesta, a okružena je livadom sa klupicama za sjedenje te idealnim mjestom za piknik. Planinarima i izletnicima na raspolaganju je dječje igralište te igralište za nogomet i igre na otvorenom. Dom je otvoren subotom i nedjeljom od 8 do 22 sata, a po potrebi i ostalim danima, te opskrbljen hranom i pićem. Domom upravlja Planinarsko društvo “Ravna gora” iz Varaždina, a opskrbnik je Ranko Novaković.

Informacije:
Planinarski dom "Filićev dom"
PD Ravna gora Varaždin

 

Galerija Lepoglavske čipke
Centralno mjesto za posjetitelje gdje se susreću tradicionalne čipke sa modernim nakitom i umjetničkim predmetima kroz koje se protežu motivi čipke je galerija Lepoglavske čipke. Zanimljiva povijest čipke isprepletena različitim događajima i osobama, ispričana je kroz modernu izložbu o čipkarstvu, a upotpunjena je i tradicionalnom prezentacijom izrade čipke.
U galeriji posjetitelji mogu razgledati i kupiti izvornu lepoglavsku čipku.

Informacije:
Zadruga lepoglavske čipke
Hrvatskih pavlina 7
42250 Lepoglava
Mob: +385 (0)98/ 355 813 

 

Turističko kulturno informativni centar 

TKIC d.o.o. osnovan je 2009. godine od strane Grada Lepoglave za pružanje infrastrukturne podrške kulturnim i turističkim subjektima, a sve u svrhu razvoja lepoglavske regije kao atraktivne turističke destinacije. Od te godine TKIC d.o.o. upravlja zgradom Doma kulture. U sklopu zgrade smještena je višenamjenska dvorana za održavanje kongresa, konferencija i koncerata, te poslovni prostori koji se daju u zakup privatnim poduzetnicima, udrugama s područja grada i drugim zainteresiranim subjektima. Tu se nalazi Gradska knjižnica i čitaonica, Galerija čipke, Turistička zajednica grada Lepoglave i suvenirnica. Djelatnost Doma kulture je između ostalog i potraga za novim modelima prezentacije, provođenja i promoviranja svih oblika kulturnih djelatnosti na gradskom području, s ciljem edukativno-kulturološkog djelovanja u radu s građanima, naročito djecom i mladima, a njegujući i temeljne kulturne potrebe svih dobnih i socijalnih struktura stanovništva. Prepoznatljivi su po raznovrsnim programima – književnim i društvenim tribinama, scenskim, glazbenim, likovnim, filmskim programima, festivalima i smotrama, multimedijalnim i interdisciplinarnim projektima. Poznati su po svojoj otvorenosti i prilagođenosti novim tendencijama u turizmu, kulturi i informiranju.

Informacije:
Tel: +385 (0)42 / 494 – 307
Fax: +385 (0)42 / 494 – 315
Mob: +385 (0)95 / 903 – 0846
web : www.tkic.hr
e-mail :Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Ivančica

Ivančica je najviša planina Hrvatskog zagorja (1061 m) koja s Ravnom Gorom okružuje Lepoglavu. Na njezinu vrhu nalazi se piramida visine 9,40 m odakle se pružaju prekrasni vidici prema Hrvatskom zagorju, Prigorju, Međimurju i Sloveniji, sve do Alpa. Na sjeverozapadnom dijelu vrha planine nalazi se vidikovac ''Stričevo'' s impresivnim pogledom na Ivanec, Ivanečku kotlinu, Varaždin i Međimurje, a za lijepa vremena pruža se vidik sve do Balatona. Na planini se nalaze planinarski dom ''Josip Pasarić'', uređeno uzletište za paraglidere, skijaška staza te brojne planinarske staze, špilje, stijene i izvori, čime Ivanščica osim izletničkog turizma ima mogućnost za razvitak avanturističkog i lovnog turizma.


Šumska vila
Jedna od najpoznatijih legendi vezana je uz zagonetni spomenik smješten u istočnom lepoglavskom području, na obroncima Ivanščice. Tajanstveni kameni oltar skriven u šumi, prema legendi, ostatak je crkvice koja se u davna vremena nalazila na tom području. Međutim, kako su ljudi bili pokvareni i zli, došli su anđeli i crkvicu odnijeli u Murpag, ostavivši kameni oltar. Budući da su šume planine Ivanščice čuvale vile, šetačka staza koja vodi do kamenog oltara nazvana je Šumska vila. Staza dužine oko 5 km vodi kroz šumu i po vinogorju, pokraj slapa Masni kamen i potoka Vukovec, do zagonetnog kamena gdje šetači pronalaze mjesto za odmor svoga tijela i duše.

Vilinska špica
Vilinska špica jedan je od najviših vrhova Ivanščice iznad Lepoglave te s vrha visine 726 m pogled doseže dolinu rijeke Bednje, Ravnu goru, Lepoglavu i putuje dalje prema Varaždinu. Do vrha zagonetnog imena vodi dinamična šumska staza duljine 13 km koju koriste planinari i biciklisti za uživanje u ljepotama čiste prirode. Uz stazu se nalazi nekoliko odmorišta, pečina, te mnogo izvora bistre pitke vode od kojih su najpoznatiji Zmržnjak, Maksova vrela i Bračkova pečina. Početak staze u južnom je dijelu Lepoglave i prolazi kroz nekadašnji kamenolom Vudelje ili kroz Šumec sa suprotnog kraja Lepoglave. Svake godine organizira se nekoliko pohoda i brdskih utrka na Vilinsku špicu.